Co będzie Wam potrzebne?
a ponadto:
Składniki na naczynie żaroodporne o wymiarach 27x18 cm.
1 mały bakłażan
0,5 czerwonej papryki
0,5 żółtej papryki
1 cukinia
2 marchewki
2 średnie ziemniaki
6 pomidorków koktajlowych
2 cebulki dymki
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 szklnka bulionu warzywnego
2 łyzki byłki tartej
2 łyżki pecorino
oliwa z oliwek
pieprz i sól
Co musicie zrobić?
Zacznijcie od wstawienia w małym garnuszku wody, kiedy się zagotujcie osólcieją lekko. W między czasie umyjcie wszystkie warzywa. Obierzcie ziemniaki i marchewkę i pokrójcie je w dość grubą kostkę. Kiedy woda zacznie wrzeć dadajcie ziemniaki i marchewkę i gotujcie ok 5 min. Następnie odcedźcie warzywa i pozostawcie do ostygnięcia. Pokrojcie w kostkę o podobnej wielkości bakłażana, paprykę i cukinię. Pomidorki przekrojcie na pół. Cebulkę pokrojcie w cienkie talarki.
Nagrzejcie piekarnik do 180stponi.Naczynie żaroodporne wysmarujcie lekko oliwą z oliwek i przełżcie do niego wszystkie warzywa. Dodajcie dwa ząbki czosnku, sól i pieprz.
Posiekajcie drobno kilka łodyżek natki pietruszki i wymieszajcie razem z bułką tartą i pecorino. Taką mieszanką obsypcie wierzch warzyw i dodajcie jeszcze troszkę oliwy z oliwek.
zapiekajcie w piekarniku przez około 60 minut. Jeżeli widzicie, że warzywa zbytnio się wysuszają dodajcie co jakś czas kilka łyżek bulionu.
Podawajcie gorące, jako przystawkę do mięs, do ryżu, lub jako samodzielne danie!
Smacznego!
Bardzo lubię pieczone warzywa, o tej porze roku zwłaszcza małe słodkie pomidorki :). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń