wtorek, 21 sierpnia 2012

Farfalle z groszkiem, szynką i śmietaną czyli włoski klasyk

Bez wątpienia to jeden z  makaronów przygotowywanych najczęściej we włoskich domach. I nie ma co ukrywać jeden z najprostszych i najsmaczniejszych! Jeden z moich ulubionych :) Zielony groszek, szynka i troszkę śmietany, ah jak niewiele potrzeba do szczęścia!






Co Wam będzie potrzebne?



Składniki na porcje dla 2 osób:
  • 160 gram makaronu farfalle lub innego krótkiego makaronu
  • 120 gram szynki konserwowej w jednym kawałku
  • 100 gram mrożonego groszku
  • 200 gram śmietany
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Co musicie zrobić?

W  garnku  nastawcie wodę, kiedy się zagotuje osólcie ją i dodajcie makaron. Gotujcie według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzejcie na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajcie groszek, dolejcie pół szklanki wody i pozwólcie jej odparować. jeżeli groszek nie będzie gotowy, kiedy woda odparuje dolejcie jej jeszcze trochę i kontynuujcie gotowanie. Kiedy groszek będzie gotowy dodajcie  szynkę i poczekajcie aż lekko się zarumieni. Wtedy dodajcie śmietanę, odrobinę soli i pieprzu. Odcedźcie ugotowany makaron, dodajcie do sosu i wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki. Makaron podawajcie opruszony szczyptą pieprzu.

Dobra rada? Przygotujcie odrobinę więcej... na pewno ktoś poprosi o dokładkę ;)


  

5 komentarzy:

  1. Też bardzo lubię ten przepis, pyszności :) A groszek zawsze ładnie prezentuje się na białych talerzach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniammmm...pysznosci! Tak przyrzadzony makaron nie dosc, ze jest przepyszny, to jeszcze slicznie sie prezentuje;)
    Pozdrawiam zza miedzy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam to danie ostatnio w restauracji, jest pyszne, na pewno skorzystam z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy groszek musi być mrożony?

    OdpowiedzUsuń
  5. A śmietana ile %

    OdpowiedzUsuń