Co Wam będzie potrzebne?
Składniki na porcje dla 2 osób:
- 170 gram makaronu spaghetti
- 100 gram mielonego mięsa wieprzowego
- 100 gram krewetek bez pancerzy (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebulka
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Jak przygotować danie?
W dużym garnku wstawcie wodę na makaron. Kiedy zacznie wrzeć osólcie ją i wrzućcie spaghetti. Gotujcie według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzejcie na patelnie 2 łyżki oliwy. Posiekajcie drobniutko cebulkę i czosnek i lekko podsmażcie. Dodajcie mięso. Smażcie około 3 minut a następnie dodajcie krewetki i podsmażajcie jeszcze kilka minut. Dadajcie wino i duście wszystko na dość wolnym ogniu póki wino nie odparuje. Nie pozwólcie jednak by odparowało zupełnie, powinno stworzyć swego rodzaju sos. Przed odcedzeniem makaronu odlejcie łyżkę wazową wody, w której się gotował. Spaghetti przełóżcie na patelnię i wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki. Jeżeli danie wydaje Wam się zbyt suche dodajcie odlaną wcześniej wodę i trzymajcie na ogniu przez około 2 minuty. Doprawcie solą i pieprzem i siadajcie do stołu!
Smacznego!
To musi być pyszne. :) nigdy nie łączyłam mięsa i owoców morza, ale to ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńTeż nie mogłam wytrzymać tych upałów, na szczęście teraz pogoda jest idealna. Spaghetti wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie~! Już wiem, co ugotuję mojemu chłopakowi, kiedy wróci do miasta ;)
OdpowiedzUsuńWitaj moja imienniczko, informuje Cie, ze zostalas przez mnie nominowana do The Versatile Blogger Award, szczegoly: http://emigrantkazmilosci.blogspot.it/2012/09/nominacje-versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuńabsolutnie pyszne! makaron+ krewetki to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
życie & podróże
gotowanie