Co Wam będzie potrzebne?
Składniki na porcje dla 2 osób:
- 160 gram makaronu farfalle lub innego krótkiego makaronu
- 120 gram szynki konserwowej w jednym kawałku
- 100 gram mrożonego groszku
- 200 gram śmietany
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Co musicie zrobić?
W garnku nastawcie wodę, kiedy się zagotuje osólcie ją i dodajcie makaron. Gotujcie według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzejcie na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajcie groszek, dolejcie pół szklanki wody i pozwólcie jej odparować. jeżeli groszek nie będzie gotowy, kiedy woda odparuje dolejcie jej jeszcze trochę i kontynuujcie gotowanie. Kiedy groszek będzie gotowy dodajcie szynkę i poczekajcie aż lekko się zarumieni. Wtedy dodajcie śmietanę, odrobinę soli i pieprzu. Odcedźcie ugotowany makaron, dodajcie do sosu i wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki. Makaron podawajcie opruszony szczyptą pieprzu.
Dobra rada? Przygotujcie odrobinę więcej... na pewno ktoś poprosi o dokładkę ;)
Też bardzo lubię ten przepis, pyszności :) A groszek zawsze ładnie prezentuje się na białych talerzach :D
OdpowiedzUsuńMniammmm...pysznosci! Tak przyrzadzony makaron nie dosc, ze jest przepyszny, to jeszcze slicznie sie prezentuje;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam zza miedzy;)
jadłam to danie ostatnio w restauracji, jest pyszne, na pewno skorzystam z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńczy groszek musi być mrożony?
OdpowiedzUsuńA śmietana ile %
OdpowiedzUsuń