Carbonara to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przez Włochów past. Łatwa i szybka w przygotowaniu i całkiem niedroga cieszy podniebienia nawet najbardziej wymagajacych :)
Co będzie Wam potrzebne?
Składniki na porcje dla dwóch osób:
- 75 gram wędzonego boczku
- 2 całe jajka i 2 zółtka
- 180 gram makaronu spaghetti
- 50 gram sera typu parmezan lub pecorino
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Zaczynijcie od wstawienia wody na makaron. Kiedy się zagotuje osólcie ją a następnie dodajcie makaron i gotujcie zgodnie ze wskazaniami producenta.
W międzyczasie pokrójcie w kosteczkę boczek. Podsmażajcie go na patelni nie dodając oleju (z boczku wytopi się tłuszcz, który idealnie go zastąpi). Kiedy boczek przemieni się w chrupiące skwareczki wyłączcie ogień i odstawcie boczek by chwilkę przestygnął.
W miseczce (dość dużej aby pomieścić ugotowany makaron) rozbijcie jajka i żółtka i dodajcie parmezan. Następnie dodajcie skwarki i wymieszajcie wszystko dokładnie.
Kiedy makaron będzie gotowy (al dente) odcedźcie go i szybko przełżcie do miseczki z jajkami.
wymieszajcie wszystko dokładnie, aż do uzyskania kremowego sosu, który utworzy się pod wpływem gorącego makaronu.
Przełżcie makaron na talerz, obsypcie jeszcze lekko parmezanem, dodajcie szczyptę czarnego pieprzu i... gotowe!
Smacznego!
Tradycyjny przepis nie zakłada dołączenia jajek do makaronu i podgrzewania go na ogniu. Wiem jednak, że nie wszyscy mają ochotę na praktycznie surowe jajko. Możecie więc delikatnie podgrzać makaron z sosem uważając bardzo, by nie uzyskać jajecznicy z makaronem i pilnując, aby jajko tylko lekko się scięło :)
Uwielbiam wszelkie kluchy, a carbonara, to jeden z moich ulubionych makaronow :)
OdpowiedzUsuńtakim pysznościom mówię zdecydowane TAK!!!
OdpowiedzUsuń