Co będzie Wam potrzebne?
Składniki na porcje dla 2 osób:
- 160 gram makaronu typu reginette lub innego długiego makaronu
- połowa bakłażana
- 200 gram mozzarelli di bufala lub zwykłej mozzarelli
- 80 gram suszonych pomidorów w zalewie
- cebula dymka
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól
Co musicie zrobić?
Przygotowanie jest bardzo proste. Po pierwsze wstawcie wodę na makaron, a kiedy się zagotuje osólcie ją i wsypcie makaron. Gotujcie według wskazówek producenta. W międzyczsie posiekajcie drobno cebulkę. podgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmażcie cebulkę. Umyjcie bakłażana i pokrójcie go w drobną kostkę. Kiedy cebulka zarumieni się na złoty kolor dodajcie bakłażana i podsmażajcie. Jeżeli widzicie, że wysusza się zbytnio możecie dodać kilka łyżek wody, uważajcie jednak, aby nie stworzyć bakłażanowej zupy :) Dodajcie kilka listków świeżej bazylii i podsmażajcie, aż bakłażan stanie się "średnio miękki". Następnie pokrójcie w paseczki suszone pomidory, dodajcie do bakłażana i kontynuujcie smażenie. Dodajcie szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Na dwie, trzy minuty przed odcedzeniem makaronu pokrójcie w grubą kostkę mozzarellę i dodajcie do warzyw. Pozwólcie jej lekko się rozpuścić. Odcedźcie makaron i przełóżcie go na patelnię. Wymieszajcie wszystko dokładnie. Jeżeli Makaron wydaje się Wam zbyt suchy możecie dodać kilka łyżek wody, w której gotowaliście makaron. I to właściwie wszytko. Podawajcie z listkiem świeżej bazylii.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało nie mniej niż mnie :)
Smacznego!
Zapraszam do zrobienia sałatki, jest pyszna :) A tutaj widzę smakowity makaron - reginette, pierwsze słyszę o takim rodzaju :D Ale jeszcze apetyczniejsze muszą być pieczone warzywa, mmm... Pozdrawiam, Nashelly! gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń