piątek, 7 września 2012

Sałata z figami, mozzarellą i speckiem

Przyzwyczailiśmy się już do obecności warzyw w daniach na słodko i owoców w daniach na ostro. Ciasto marchewkowe czy pizza z ananasem nie dziwią już nikogo. I dobrze! Włosi takie słodko - słone połączenia lubią szczególnie. Prosciutto crudo, czyli surowa szynka z melonem to klasyk tutejszej kuchni. Ale jest jeszcze inny owoc, który idealnie sprawdza się w daniach "na ostro". Proszę Państwa rozpoczął się właśnie sezon na figi! Te suszone w Polsce są powszechnie dostępne, świeże troszkę mniej. Warto sobie jednak zadać trud i poszukać! Oto bowiem szybka, niskokaloryczna i nieziemsko smaczna sałata z figami, mozzarellą i speckiem.





A oto, co będzie Wam potrzebne:




Składniki na porcje dla 2 osób
  • 200 gram sałaty lodowej
  • 7- 10fig
  • 150 gram mozzarelli
  • 6 plasterków specku lub wędzonego chudego boczku lub innej wędzonej wędliny 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Przygotowanie jest bardzo proste!
Umyjcie sałatę i figi. Sałatę porwijcie na drobne kawałki a figi pokrójcie w ćwiartki.  połączcie oby dwa składniki, dodajcie mozzarellę, pokrojoną w grubą kostkę. Speck pokrójcie w malutkie podłużne plasterki i dodajcie go do sałaty. Wszystko doprawcie solą i pieprzem. Dodajcie kilka łyżek oliwy z oliwek i octu balsamicznego. I gotowe! Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką lub włoską focaccią :)
 Smacznego!

A co Wy myślicie o słodko - słonych kombinacjach na talerzu?

5 komentarzy:

  1. Kasiu, ach te włoskie specjały:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta Twoja salatka prezentuje sie znakomicie! Speck mam, mozzarelle tez, salate sie wykombinuje, a po figi skocze do ogrodu sasiada;) Dzieki za podsuniecie pomyslu na dzisiejsza kolacje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda nieziemsko!!! Na pewno pokuszę się o jej przyrządzenie.. pozdrawiam, Asia!!!

    OdpowiedzUsuń