No więc do dzieła!
Co będzie Wam potrzebne?
Składniki na porcje dla 2 osób:
- 180 grsm mskaronu spaghetti
- ok 12 mocno dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- kilka listków świeżej bazylii
A oto co trzeba zrobić:
Wstawcie wodę na makaron. Kiedy się zagotuje osólcie ją i dodajcie makaron,gotujcie według wskazań producenta. Na patelni rozgrzejcie 2 łyzki oliwy z oliwek. Dodajcie ząbek czosnku i podsmazajcie go dopóki się nie zarumieni lekko. Umyjcie pomidorki i przekrojcie je na połówki. Wrzućcie na patelnię i podsmażajcie. Za pomocą widelca rozgniećcie połóweczki pomidorków, aby "puściły" wodę. Wyjmijcie teraz ząbek czosnku a dożućcie kilka gruboposiekanych listków bazylii, podsmażajcie kilka minut, aż pomidorki staną się miękkie. Odcedźcie makaron pozostawiajac sobie w szklance troszkę wody, w której się on gotował. Przełżcie makaron na patelnię i wymieszajcie wszystko dokładnie. Jeżeli makaron wyda wam się zbyt wysuszony lub "bez poślizgu" możecie dodać trochę wody od makaronu. Poczekajcie kilka chwil aż makaron przejmie wszystkie smaki i siadajcie do stołu.
Smacznego!
Pycha!! Dobry pomysł na dzisiejszy obiad :)
OdpowiedzUsuń