niedziela, 29 lipca 2012

Bruschette

          Upały, jakie prawie od dwóch miesięcy panują we Włoszech nie zachęcają do gotowania, bo kto miałby ochotę stać przy garnkach w taką gorączkę. A jeść trzeba! Właśnie dlatego  przygotuję dzisiaj jedną z moich ulubionych włoskich pyszności. Bruschette - świeże, orzeźwiające, niedrogie i bardzo bardzo bardzo smaczne!

Bruschetta to tradycyjne rustykalne włoskie danie, które dziś pełni raczej rolę  szybkiego antipasto, czyli przekąski, spożywanej przed właściwym posiłkiem, ot tak,  na pobudzenie apetytu!
Bruschetta przygotowywana jest na bazie pieczywa, ale każdy region słynie z  jej własnej niepowtarzalnej  wersji. Ja przedstawiam Wam tą najpopularniejszą  i chyba  jedną z łatwiejszych w przygotowaniu, - bruschettę z Salento czyli z Apulii!